In Berlin s-ar putea vinde marijuana legal, în primul coffee shop din Germania. Asistăm la o revoluţie?

O normalitate deja pentru vecinii olandezi ar fi o decizie ieşită din comun pentru mulţi dintre germani: Berlinul intenţionează să deschidă primul coffee shop din Germania, în care canabis-ul ar fi comercializat legal.

Cea care luptă pentru realizarea acestui proiect este însăşi Monika Herrmann (de la partidul ecologist Die Grünen), primarul cartierului Kreuzberg. “Dacă dorim să ţinem sub control dealer-ii şi produsele lor, trebuie să controlăm comerţul”, a declarat aceasta, convinsă fiind că vânzarea de marijuana şi haşiş ar diminua contrabanda în parcul Görlitz, cunoscut în capitală ca centru pentru comercializarea drogurilor.

În momentul de faţă, vânzarea şi cumpărarea de canabis sunt pedepsite de lege, în Germania. În ceea ce priveşte consumul însă, lucrurile se află oarecum într-o zonă gri. Oficial ilegală, deţinerea de marijuana sau haşiş e tolerată, dacă se găsesc asupra consumatorilor cantităţi mici. Limita superioară e decisă la nivel de land, astfel încât dacă în Berlin, pedeapsa penală începe de la 15 grame de canabis găsite în posesia consumatorului, în Hamburg sau Renania de Nord-Westfalia cantitatea maximă permisă e de 6 grame. Chiar dacă nu se ajunge la o pedeapsă penală, autorităţile sunt obligate să confişte marfa.

Ca un magazin de… bomboane

Coffee shop în Amsterdam

Subiect fierbinte, ca de altfel şi în alte ţări, deschiderea unui coffee shop în capitală creează dezbateri aprinse în politică şi în rândul opiniei publice. Primarul cartierului cu pricina, Monika Herrmann, nu se gândeşte la o cafenea asemănătoare cu cele din Amsterdam, unde lumea vine pentru distracţie, ci mai degrabă la un fel de “magazin specializat, ca unul de bomboane sau de cămăşi”. Sub orice formă s-ar deschide el, berlinezilor le-ar surâde încă un pas către libertate, deşi susţinerea ideii e încă limitată din partea altor autorităţi.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Berlin, Thomas Neuendorf, e de părere că un astfel de coffee shop ar încuraja de fapt consumul, respectiv vânzarea: “Atăta timp cât există consumatori, există şi comerţ”, a declarat acesta. Deşi consumul general de marijuana a scăzut în Germania cu 4,5 % faţă de anul 2001, situaţia din cartierul Kreuzberg e una specială. Poliţia a semnalat o creştere a vânzării de marijuana în parcul Görlitz, faţă de anul trecut. Până în luna iunie au fost efectuate în zonă 75 de razii, urmate de 270 de arestări pentru încălcarea legii privind comercializarea stupefiantelor.

În tot Berlinul

Marijuana este, conform statisticilor, cel mai des consumat drog în Germania, dar şi la nivel mondial. În acest context, responsabila guvernului regional pentru prevenţia şi consumul de droguri, Christine Köhler-Azara găseşte şi ea “nerealistă” metoda propusă de Herrmann, de a ţine contrabanda sub control. Implementarea ei ar presupune schimbarea legii drogurilor în Germania.

Dar cine hotărăşte în final asupra deschiderii unui coffee shop? Primăria cartierului Kreuzberg ar trebui să depună o cerere către Institutul federal pentru medicamente şi produse medicale, subordonat Ministerului Federal al Sănătăţii. Şefa primăriei, Monika Herrmann, se pregăteşte momentan exactpentru acest pas, urmând să angajeze o echipă de experţi în domeniu, pentru redactarea documentului.

Act care ar putea schimba în scurt timp legislaţia privind consumul de droguri în capitala Germaniei. Şi odată cu ea, conţinutul coşului de cumpărături al unora. Cu atât mai mult, cu cât Herrmann nu intenţionează să se oprească la un singur coffee shop: “Ar trebui să existe mai multe, dacă se poate, în tot Berlinul”.

 

https://www.highacid.com/wp-content/uploads/2013/12/cinci-grame-de-marijuana-va-rog.jpghttps://www.highacid.com/wp-content/uploads/2013/12/cinci-grame-de-marijuana-va-rog-150x150.jpgKos MosDe la lumeCanepa medicinala,coffee shop,germania,legalizarea cânepeiIn Berlin s-ar putea vinde marijuana legal, în primul coffee shop din Germania. Asistăm la o revoluţie? O normalitate deja pentru vecinii olandezi ar fi o decizie ieşită din comun pentru mulţi dintre germani: Berlinul intenţionează să deschidă primul coffee shop din Germania, în care canabis-ul ar fi comercializat legal. Cea...Totul despre canepa si intrebuintarile ei in nutritie, constructie, medicina si nu numai