Pentru consum propriu, cehii au voie să aibă asupra lor maximum 15 grame de marijuana, patru pastile de ecstasy, două grame de metamfetamină, un gram de cocaină şi un gram şi jumătate de heroină. Le pot avea asupra lor, iar autorităţile nu le fac absolut nimic. Riscă, cel mult, o amendă care poate ajunge la maximum 600 de euro.

Potrivit Centrului European pentru Monitorizarea Drogurilor şi a Dependenţei de Droguri (EMCDDA), în Cehia se fumează anual 20.000 de kilograme de canabis, se înghit cinci milioane de pastile de ecstasy şi 5.000 de kilograme de metamfetamină dispar în atmosferă.

În Cehia, ţară care se află în primele trei în ceea ce priveşte consumul de canabis, după Italia şi Spania, jumătate dintre tinerii cu vârste între 15 şi 34 de ani au fost cel puţin o dată „iarbă”.

În acest context, reporterii de la „Der Spiegel” prezintă un reportaj despre viaţa unor crescători de marijuana din Praga, care câştigă lunar câteva mii de euro din acest „job” part-time. „Preţurile sunt în cădere”, spune Marek, referindu-se la corturile vândute într-un cartier din Praga în care găseşti patru plante adulte de canabis, cu tot ceea ce-ţi trebuie ca să le creşti şi să le întreţii. Totul, pentru 400 de euro.

Marek, care vinde iarbă de la 18 ani, încearcă să împace cele două joburi ale sale: cea de dealer şi cea de ghid turistic. Şi, culmea, merge. La fel încearcă şi fratele lui, Michal, supranumit „Narco Polo”. Michal este puţin mai responsabil, scrie „Der Spiegel”, având deja un job stabil – manageriază propriul său hostel.

Cei doi fraţi spun că multă lume în Cehia cultivă cannabis, până şi bunicii lor. „Bunica este un grădinar desăvârşit”, spune Michael, arătând poze cu plantele de canabis cultivate de aceasta. Tocmai de aceea se plâng că preţurile au scăzut şi numărul clienţilor s-a mai împuţinat.

În timp ce marijuana şi haşiş găseşti la tot colţul în Praga, drogurile mai puternice sunt vândute pe piaţa neagră. De altfel, Cehia este recunoscută pentru laboratoarele ei de metamfetamină, aici fiind produsă cea mai mare cantitate din acest drog din toată Europa.

Premierul ceh Petr Necas a promis că va încerca să reducă volumul de metamfetamină tolerată de autorităţi Poliţiştii cehi spun că este cea mai periculoasă substanţă din ţară.
Sursa

Kos MosTotul despre canepa15 grame legal,cehia,cehia pe locul 3 la consumul de canabis,cultivare canabis cehia,verdePentru consum propriu, cehii au voie să aibă asupra lor maximum 15 grame de marijuana, patru pastile de ecstasy, două grame de metamfetamină, un gram de cocaină şi un gram şi jumătate de heroină. Le pot avea asupra lor, iar autorităţile nu le fac absolut nimic. Riscă, cel mult,...Totul despre canepa si intrebuintarile ei in nutritie, constructie, medicina si nu numai